Facebook Youtube

2012-SX7 verreden

Motosur Savanna X7 Enduro race succesvol; Uitslag op woensdag 4 april 2012

Ruim 85 deelnemers hebben zich zondag te Matta savanne verzameld voor de Savanne X7 Enduro race. De eerste deelnemers hebben zich klokslag 8 uur in de morgen aangemeld te Matta Savanne. De meeste deelnemers zijn met hun eigen aanhang gekomen anderen kwamen alleen met hun partner aanrijden. De weergoden blijken niet helemaal mee te werken. Het is vrij bewolkt maar aan de actieve handelingen van de deelnemers en de organisatie, om alles gereed te maken voor de race, blijkt het weer geen invloed op hen te hebben.start SX7Klokslag 9:55 a.m. heeft Marc Refos, voorzitter van de organisatie, de laatste mededelingen door gegeven. Door het brommend geluid van sommige crossers kon je hun ongeduld proeven. Ondanks het feit dat er aangegeven is dat er om 10 een startsein gegeven zal worden. Maar er werd alvorens het programma voort te zetten, eerst extra aandacht gevraagd voor de winnaar van de SX6 Enduro race, Marco Servais uit Frans-Guyana. Hij kreeg een hartelijk een applaus. Ook het feit dat de race op tijd van start gaat werd door velen niet onopgemerkt gebleven. Ook hiervoor werd er daverend geapplaudisseerd en gefloten. Zoals de voorzitter aangaf is dit waarnaar de stichting streeft. Maar dit kan je alleen bereiken als deelnemers zoals organisatie werken aan professionaliteit.

De nummers 1 en 2 van de crossers zijn precies om 10.01 vertrokken. De motorfietsen en quads starten gelijktijdig met een tegenstander, om de ene minuut. De auto’s, waarin er een rijder en bijrijder aanwezig zijn, vertrokken alleen, elk ook om de ene minuut.

Terwijl de rijders vrijwel ongeduldig wachten om te starten, werden zij door het publiek gemotiveerd met ‘Go get them’ of een ‘Sor den man san ie habi boi’. Een schouderklop of een handdruk voor de laatste keer werd er gegeven net alsof zij voor het examen van hun leven getest zouden worden.

Om 10:44 zijn de laatste deelnemers van de laatste groep auto’s, vertrokken.

 

Route

 

De route voor de SX7 race is als volgt uitgestippeld. Vanuit de matta savanne hebben de deelnemers een afstand van ruim 90 km moeten afleggen om bij de finish te eindigen. Onderweg naar de finish zijn er 5 posten en 1 pitstop, waar zij hun kaartje moesten laten doorprikken, als bewijs dat zij de juiste route gevolgd hebben. Wordt dit niet gedaan krijgt de deelnemer strafpunten.

 

Finish

 

De meeste deelnemers hebben zich rond 12u in de middag al aangemeld bij de eindstreep op het terrein van MOTOSUR, bij mast 35. Als een paar sardientjes dicht bij elkaar, onder een tent, proberen de deelnemers de intussen felle zon te ontvluchten. Er wordt breedvoerig gesproken over de race. Er wordt gelachen, uitgescholden, met overduidelijke lichaamsstaal uitgelegd hoe er uitgeweken moest worden voor een plas water. Dit onder het toezien van enkele vrienden en familie die de deelnemers kwamen ondersteunen. Voor enkele Fransen en Nickerianen die voor het eerst meedoen bleek het niet genoeg te zijn. De route was te kort merkten zij op. De deelnemers uit Nickerie konden maar niet genoeg krijgen en bleven op de baan op en neer rijden. De 20-jarige Mitchel uit Nickerie  die met zijn Honda CRF voor het eerst meedoet, zegt echt van de route genoten te hebben. Samen met zijn broer zullen ze zeker weer mee doen. Ook de fransen, Francois en Arnaud, die voor het eerst meedoen aan de SX race zeggen ervan genoten te hebben, alleen vonden ze het te gemakkelijk en kort. Beiden rijden al 10 jaren en kijken ernaar uit om mee te doen de volgende keer.

Marco Servais, de winnaar van vorig jaar in de 4-stroke klasse, blijkt teleurgesteld te zijn. Er is iets misgegaan in de savanne waarbij hij achter is geraakt. De Fransman, die voor de tweede keer meedoet, geeft aan dat hij heel weinig geluk heeft gehad deze keer. Er kwam een auto die hem heeft laten schrikken, vandaar dat hij is gevallen. Maar hij geeft de hoop niet op. “Altijd tra yari, dus m’o kon baka”, zegt Marco met een brede smile.

Na genoten te hebben van een heerlijke rijst, kip en groenten zijn de meeste mensen vertrokken rond 3uur.

Al met al kan MOTOSUR terug blikken op een succesvol evenement zonder ongelukken, op tijd begonnen en heel veel geweldige herinneringen. Bij deze nogmaals een hartelijk dank aan alle deelnemers voor hun enthousiaste participatie.

De uitslag wordt op woensdag 4 april om 20.00u. bekend gemaakt in Sportcafé. Wees er dus bij!

 

MOTOSUR...ook voor jou!!!


Terug naar het overzicht

Gold Sponsors

    
Banner
    
Banner
    
Banner
  
Banner
Banner