Facebook Youtube

Publiek kijkt ogen uit op Historex Motorsport Opendag MOTOSUR komt dichterbij verwezenlijking hoofddoel

De Historex Motorsport Opendag trok duizenden mensen naar het Onafhankelijkheidsplein, zaterdag 26 februari. Het publiek kon naar harte lust genieten van zowel oude als moderne motorrijtuigen en werd van 16.00u tot 21.00u enthousiast gehouden met de Lustig DJ’s en optredens van Apoplectic. De launch van MOTOSUR haar nieuwste aanwinst vond plaats; een eigen lied geschreven en gezongen door een van Suriname’s beste, de rockband Apoplectic.Terwijl de organisatie samen met haar sponsoren nog zwoegde en zweette om alles in orde te maken voor de officiële opening van de Opendag, kon je al bezoekers zien trekken over het plein. Het publiek was zeer benieuwd en MOTOSUR zou niet teleurstellen.
Langzaam aan begon het evenement vorm te krijgen. Er meldden zich steeds meer deelnemers aan en allemaal werden naar hun plaats begeleidt. De teach-in die hieraan vooraf is gegaan wierp vanaf het begin zijn vruchten af, het geheel verliep vlot en geordend en men hield zich aan de regels. Het was duidelijk dat eenieder zich bewust was van hun verantwoordelijkheid. Wanneer eindelijk elk motorrijtuig op zijn plaats is gebracht, en de juiste showstand heeft, kan de Opendag officiëel geopend worden.

Het volkslied werd allereerst gezongen door Audry Bakrude, terwijl velen van de aanwezigen rustig hun gesprekken continueerden. Marc Refos, de voorzitter van MOTOSUR, die hierna het woord nam, kon het niet nalaten de aanwezigen erop te attenderen dat zij niet alleen moeten meezingen wanneer Audry ‘I Love Su’ zingt maar meer nog wanneer zij het volkslied zingt. Hij vervolgde zijn speech door de hoofdsponsor Historex te bedanken en ook de overige sponsoren en partners Haukes, Hermelijn Autoparts, Auto Value, DTS en Lusig. Verder haalde Marc onder andere, de vele manieren waarop de organisatie getracht heeft zijn plaats in te nemen binnen het sportgebeuren in Suriname, aan en de vele activiteiten van de organisatie die zijn gaan uitgroeien tot enkele van de grootste in het land w.o. Tough Truck Challenge en Drag Race om een paar te noemen. Verder gaf de voorzitter aan wat MOTOSUR allemaal nog meer wil betekenen voor de motorsportliefhebber in ons land. Het verkrijgen van een stuk land voor deze geweldige sport was moeilijk, maar een ding beloofd Motosur ‘de racebaan zal werkelijkheid worden en dat kan alleen met de steun van de juiste mensen: de overheid, de partners , de deelnemers en alle liefhebbers van de motorsport!’.

Minister Ramon Abrahams van Openbare Werken, sprak daarna de aanwezigen toe en gaf aan zelf een motorsport liefhebber te zijn. Hij was ook deelnemer bij de eerste activiteiten van MOTOSUR in de Savanna's. De minister gaf verder ook aan dat hij met de President zal praten om MOTOSUR uit te nodigen en samen te kijken naar mogelijkheden voor MOTOSUR. Hij gaf aan dat wanneer MOTOSUR haar zesde jaar zal vieren, de opendag mogelijk op eigen lokatie gehouden zal worden. De minister heeft MOTOSUR de volledige ondersteuning toegezegd.

 

De moderne auto’s met brommende motoren en geluidsinstallaties waar je oren van bonzen en kleuren waar je ogen geen genoeg van krijgen vormden een oneindig lange rij. De line-up nam bijna de volle lengte van het terrein van ons prachtig Presidentieel Paleis. Lexus, Golf, Mark X, ze stonden er allemaal. Elk even indrukwekkend als de vorige. Als je dacht hier niet op uitgekeken te raken werd de traktatie hierna nog groter. Corvette’s! De motor alleen al was genoeg om je rillingen te bezorgen en de welvingen nog meer. Elke centimeter aan deze auto is stoer, gewaagd en door en door opwindend. Je kon het zien in de ogen van de bewonderaars: een ieder waande zich de eigenaar achter het stuur van deze betoverende auto’s. En toen was er kleur!
Uniek in Suriname, was de tweekleurige Toyota Ist van Global Exotic Cars. Het was op de gezichten te zien van menigeen die er langs liep, het is een vrij eenvoudige auto met een treffende kwaliteit, zijn kleur. Met een kleurencombinatie van paars en groen, waarbij de ene kleur de andere net iets meer overtreft bij de juiste lichtinval, was het een tweede en derde blik waardig. Een heel andere motorrijtuig die ook veel bekijks genoot was de AmFiBi, de zes- en achtwielers die zowel land als water trotseren en met een drukje op de knop bergen beklimmen of water bevaren. ‘De moderne ATV’s’ zoals de eigenaar het noemde.

Het oude echter, deed niet onder voor deze moderne en stoere auto’s. De old timers waren ook goed vertegenwoordigd tijdens deze Opendag. Motorfietsen die eenieder wel gezien moet hebben in de serie ‘Chips’. Zo groot en stevig, met opslagruimte voor wel drie picknickbakken leek het. En de bestuurder net zo potig, met een superdonkere bril op en zwarte boots aan. Deze man kon makkelijk uit de serie zijn gereden. Hiernaast hadden wij ook nog de klassieke wagens die je deden terugreizen naar een tijd van chic gekleedde dames gehuld in kant vanaf hun jurken tot hun paraplu’s en de heren in hun donkere pakken met de hoed in de hand. Een tijd waarin een dame nog werd gegroet met een lichte buiging en een kus op de hand...aah good old times. En met de originele claxon, een echte hooter, nog intact zag je het allemaal als een toneel voor je afspelen. Bij het aanzien van deze klassieke wagens, onder anderen de Cadillacs en Fords, om ze te zien rijden over onze wegen, gaat de liefde voor het verleden alleen maar groeien.

En dan nog de showstoppers...de Harley Davindsons en motorfietsen die komen aanrijden wanneer het publiek groot genoeg is en zij verzekerd zijn van veel bekijks. De aanwezigen grepen haast allemaal tegelijk naar hun camera’s in de hoop een geweldige shot te kunnen nemen van de aankomst van de Harley’s. De mannen zijn haast niet te onderscheiden van elkaar. Allemaal zwarte brommen met daarop een man in zwart gekleedt met baard en bril. En als je er een stoere vrouw bij zag moest je er wel zeker een foto van nemen. Een groot verschil vormt dit met de iets jongere heren op hun motorfietsen. Bij hen is er genoeg kleur te zien. Groen, rood, geel, noem maar op. Ook overtreffen zij de zwarte pakken met hun aantal. Er leek geen einde te komen aan deze enorme groep. En daar genoot het publiek blijkbaar erg van.

Na deze geweldige Opendag is de organisatie geconfronteerd met een ongeluk, veroorzaakt door een van de deelnemers aan deze dag. Deze deelnemer heeft tegen alle voorzorgsmaatregelen en instructies van MOTOSUR gehandeld. Dit had een aanrijding van een voetganger tot gevolg. Het ongeluk gebeurde op een gedeelte waar de weg net was opengesteld, ter hoogte van het Kabinet van de President. De organisatie dankt de overige deelnemers die wel de instructie hebben opgevolgd en is ze zeer dankbaar voor hun gedrag. Dit geeft aan dat de Motorsport zeker veilig beoefend kan worden.


Terug naar het overzicht

Gold Sponsors

    
Banner
    
Banner
    
Banner
  
Banner
Banner